Zo bespaar je op energie in de slaap- en woonkamer

Zo bespaar je op energie in de slaap- en woonkamer

Je hoeft thuis niet meer energie te verbruiken dan nodig is. Een goed en stabiel gebruik begint met een huis dat voorzien is van de benodigde isolatie. Door een slechte isolatie in huis moet een cv-ketel of gaskachel extra hard draaien. Het blijft op deze manier koud in huis waardoor je automatisch geneigd bent de kachel hoger te zetten. Dit zie je alleen maar terug op je energierekening. De beste methode is de woning dus goed controleren op kieren, naden en tocht. Dubbelglas van goede kwaliteit in de kozijnen plaatsen helpt heel goed warmte binnen te houden. Tevens blijft de woning bij een hittegolf op deze manier ook koeler en hoef je geen airco aan te schaffen die veel stroom verbruikt. Ook de muren dienen vrij te zijn van kieren en poriën met eventueel in de spouwmuren extra isolatiemateriaal en het aanbrengen van tocht strips. Als dat gedaan is hoeft de kachel niet meer op maximaal te staan waardoor jij aardig wat energie uitspaart. Verder kun je voor lage tarieven de energievergelijker raadplegen.

 

Gas is duur

Een cv-installatie of gaskachel werkt op aardgas. Als er veel gas wordt verbruikt ben je duurder uit dan stroom. Je kunt ook kiezen voor een energiezuinige kachel, bijvoorbeeld een elektrische. Deze verwarmen de ruimte net zo perfect als een cv-installatie en hoef je alleen maar in het stopcontact te steken. Huizen met zonnepanelen werken alleen maar via zon opgewekte energie en gas is hierbij verleden tijd. Dit zijn de moderne woningen. Uiteraard betaal je veel minder stookkosten omdat stroom een lager tarief heeft. Je kunt ook een cv-kachel laten installeren. De cv-kachel wordt aangesloten op de cv-installatie. Cv-houtkachels worden schoon gestookt en verwarmen het water in de cv-installatie met hout gestookt vuur. Dit is goedkoper dan gebruik van gasverwarming in de gewone cv-installatie. Gas, water en licht vergelijken kun je het beste doen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

 

Deze manieren kunnen ook voor een zuinig gebruik zorgen

Kies een apparaten die laag zijn in hun verbruik. Dit scheelt enorm op de energierekening. Een bad kun je een keer in de twee weken nemen of slechts een keer per week om water uit de sparen. Douchen kun je het beste zo kort mogelijk doen. Ga voor ledverlichting en laat halogeen en gloeilampen achterwege. Ledverlichting is duurzaam en spaarzaam. De lampen gaan heel lang mee, verbruiken weinig stroom en zorgen voor een mooi en helder licht. Om op stroom te besparen kun je het beste lampen en niet gebruikte beeldschermen overdag uitzetten in plaats van aan laten staan. De computer afsluiten in plaats van op slaapstand zetten en de laptop van de stroom halen bespaard ook veel.

 

Share